Hvis du ønsker sunde og flotte planter, bør du bruge NPK gødning

Hvis du ligesom jeg, er forvirret omkring hele emnet gødning. Så kan du måske få lidt afklaring her i denne artikel hvor jeg har prøvet at forenkle det og forklare hvad NPK-gødning er. 

NPK-gødning er en komplet gødning, som består af de tre primære næringsstoffer, der kræves til sund plantevækst. NPK bliver også kaldt grundgødning. Som navnet antyder er det en ”grund” gødning da det er de tre elementer som alle planter har brug for som et minimum. 

De tre vigtigste næringsstoffer: Kvælstof (N), Fosfor (P) og Kalium (K).

Hvis du ønsker sunde og flotte planter, bør du bruge NPK gødning

Jordbunden mangler ofte disse næringsstoffer, enten naturligt eller som følge af over dyrkning eller andre miljømæssige faktorer. I tilfælde, hvor jordbunden mangler, skal næringsstoffer tilføres i jorden for at skabe det ideelle miljø for optimal plantevækst. Hvert af de primære næringsstoffer er afgørende i plantens ernæring, der udgør en stor rolle i vækst, udvikling og reproduktion af planten.

NITROGEN (N)
Nitrogen er en nøglekomponent i mange af de processer, der er nødvendige for vækst. Især er kvælstof afgørende for klorofyl, som gør det muligt for planter at udføre. Kvælstof er også en væsentlig komponent i aminosyrer, der er grundlaget for proteiner. Kvælstof hjælper også i de forbindelser, der giver mulighed for opbevaringen og brugen af energi.

FOSFOR (P)
Fosfor spiller en rolle i en række funktioner, der er nødvendige for en sund plantevækst, hvilket bidrager til strukturel styrke, kvalitet, frøproduktion og mere. Fosfor stimulerer også væksten af ​​rødder, samt fremmer den blomstringen. 

KALIUM (K)
Kalium er afgørende i andre processer, som bidrager til vækst og udvikling. Denne formel forbedrer f.eks. Størrelsen, formen, farven og endda smagen. Planter med lavt kaliumindhold sinkes i deres vækst og giver lavere udbytter ved høsten.

På samme tid kan du holde en lækker enhjørninge fødselsdag – læs mere her!

I dag findes der et hav af forskellige producenter som laver mange lækre produkter, NKP-gødning samt additiver dertil. Om man foretrækker det ene brand frem for det andet, er mere eller mindre underordnet, så længe man har NPK elementerne som et minimum. Nogle producenter kombinerer alle tre elementer, altså Nitrogen, Fosfor og Kalium i samme næring, dette kaldes for en ”en-komponent”. Lige ledes findes ”To-komponent” og ”Tre-Komponent”. Jeg håber at denne artikel kunne hjælpe med at afklare lidt omkring med NPK/grund gødning er, og hvilken betydning det det har for dine planter. 

God dag til alle derude!